Chcete vlastní byt? Bude vás stát 3 až 11 ročních platů

Chcete vlastní byt? Bude vás stát 3 až 11 ročních platů

To, že ceny nemovitostí rostou, není žádným překvapením. Děje se tak ve všech evropských státech. Zajímavou statistikou je ale porovnání, kolik průměrných platů je zapotřebí k tomu, abychom si v ČR mohli koupit byt. Údaj 100 čistých platů není optimistickou vyhlídkou.

Dostupnost bydlení se zhoršuje

Obecné zdražování vedlo k nátlaku na zvyšování mezd a platů, ačkoliv k určitému navýšení došlo, vzniká nesoulad mezi růstem průměrného příjmu domácností a cenou nemovitostí určených k bydlení. Server Reality Čechy průběžně analyzuje dostupnost bydlení a od roku 2008 zaznamenal nejhorší situaci. Výsledky analýzy jsou stanoveny dle indexu návratnosti bydlení, který dává do poměru čisté roční příjmy domácností a ceny nemovitostí.

V Praze na bydlení vydělávají 11 let

Není překvapením, že nejhorších hodnot dosahuje index bydlení v Praze. Pokud by lidé neměli jediný měsíční výdaj a veškerý příjem šel do úspor, museli by na průměrný byt vydělávat celých 11 let. Za průměrný byt se považuje nemovitost v pořizovací ceně okolo 4,5 milionů korun.

Průměr České republiky hovoří o 8 letech práce a úplného spoření příjmu pro koupi bytu. Nejkratší dobu na pořízení vlastního bydlení by měli v kraji Ústeckém, kde by museli pracovat něco přes 3 roky. Překvapením je Zlínský kraj, kde se obecně uvádí vysoká cena nemovitostí, ale dle vypočteného indexu, se Zlínský kraj umístil až mezi 4 posledními kraji z pohledu dostupnosti bydlení. Ve Zlínském kraji je zapotřebí pracovat necelých 7 let na pořízení nemovitosti.

Kromě Prahy se na předních příčkách umístil kraj Královéhradecký, Jihomoravský a Jihočeský. V uvedených krajích je bydlení nejhůře dostupné.

Bydlení dražší než před finanční krizí

Za cenovou bublinu byl označován nárůst cen nemovitostí po roce 2017. Ceny nemovitostí rostly konstantně až do covidových let, kdy došlo k dramatickému skoku. Dnes jsou nemovitosti dražší než před finanční krizí, a to i přes skutečnost nižšího zájmu o hypoteční úvěry.

Analytici předpokládají, že se blížíme k bodu zvratu. Růst a pokles cen nemovitostí se dle dlouhodobých časových řad realizuje v přibližně osmiletých cyklech. Poklesu bychom se tedy měli dočkat po roce 2025. 

Pokud ale řešíte bytovou situaci již nyní, ať už potřebujete prodat nebo koupit, spojte se s realitním makléřem a společně můžete celou vaší situaci zkonzultovat. Najdete tak jistě nejvhodnější řešení pro vás.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení